Om met de deur in huis te vallen: de alles of niets gedachte is mijns inziens de meest beruchte gedachte die men kan hebben als het gaat om afvallen (en bij eigenlijk alle vormen van verslavingen). Een gedachte die als een onzichtbare terrorist jouw plan om af te vallen steeds stiekem opblaast. Een gedachte die continue als een onzichtbare struikeldraad werkt op je vetverliespad naar de finish. Keer op keer kom je niet verder erdoor. Denk aan typische gedachtes als:

• Ik heb nu toch al een hap chips genomen, ik kan net zo goed de hele zak leegeten.
• Ik ben weer niet afgevallen deze week, laat nu alles maar zitten.
• Ik heb een blessure. Ik kan nu helemaal niet meer sporten.
• Ik ben 2 kilo aangekomen na de vakantie. Laat ik alle afvalplannen maar even varen. Ik begin “ooit” wel weer.
• Etc. Etc. Etc.

GEDACHTEN BEPALEN JE LEEFSTIJLKEUZES
De alles of niets gedachte (ook wel zwart-wit denken), is zo geniepig, vals en heftig dat het essentieel is om o.a. deze gedachte onder de knie te leren krijgen. Gedachtes zijn al van nature geniepig want 95% ervan gaan onbewust. Ze gaan automatisch. Je hebt ze dus niet echt goed door, maar toch gebeuren ze. Sterker nog: ongeveer 65.000 keer per dag. En nog sterker zelfs: je kiest ervoor en ze bepalen je leefstijlkeuzes, want:

denken –> voelen –> handelen –> gevolgen. Je denkt bijvoorbeeld sterk negatief over een situatie, bijvoorbeeld een rekening die je niet kunt betalen. Je voelt je daardoor naar en emotioneel. Je handelen is besluiten die bak ijs te kopen en leeg te eten (emotie-eten). Het gevolg is aankomen en geen gewicht verliezen. Allemaal gestart door een gedachte.

GEDACHTEN ALS ACHTERGROND MUZIEK
Zie je gedachten als non-stop achtergrond muziek, zoals op werk. Je hoort het wel maar je focus ligt er niet op. Totdat je echter bewust en scherp gaat luisteren naar die achtergrond muziek. Naar vooral de teksten erin. Net zoals bij het doorgaans romantisch klinkende R&B muziek. Als je bewust naar de teksten gaat luisteren, gaan ze lieflijk maar heel vaak super expliciet over “wat tussen de lakens gebeurt”. Natuurlijk allemaal niet erg in dit geval, maar je wenkbrauwen kun je wel verbaasd gaan fronsen. Luisterde ik hiernaar al die tijd??!! Je bent namelijk nu ineens bewust geworden van teksten die je constant onbewust hoorde. Maar rondom afvallen is het noodzakelijk te weten wat al jouw “achtergrond muziek” daarbij is (want goede of juist slechte teksten en woorden in je hoofd?). Je gewicht hangt er uiteindelijk namelijk vanaf.

REALISTISCH POSITIEF GAAN LEREN DENKEN
Wat gebeurt er als je die stiekeme terrorist, zoals die negatieve alles of niets gedachte, weghaalt uit het vetverliesproces door te kiezen voor realistisch positieve gedachtes? Nou ik kan je verzekeren, dan ontstaat actie! Bijvoorbeeld:

• Ik heb een hap chips genomen. Van één hap hoef ik niet per se aan te komen, en anders minimaal. Van een hele zak kom ik wel aan. Als ik nu stop, heb ik nog steeds veel winst behaald en ik boek snel al weer nieuw succes.
• Ik ben weer niet afgevallen deze week. Succes is echter nooit (!) een rechte, stijgende lijn omhoog. Altijd zitten er dalen, dips en plateaus in. Dat hoort bij ieder proces voorwaarts. Ik ga nadenken hoe mijn leefstijl was de afgelopen weken, dus mijn keuzes qua voeding, beweging, slaap en ontspanning/stress. Dan ontstaat uiteindelijk verandering.
• Ik heb een blessure. Als mijn bovenlichaam niet meewerkt, dan gebruik ik mijn onderlichaam. Als mijn onderlichaam niet meewerkt, dan gebruik ik mijn bovenlichaam. Als ik mijn teen of vinger kan bewegen, kan ik sporten of bewegen.
• Ik ben 2 kilo aangekomen na de vakantie, maar vóór mijn vakantie in totaal 12 afgevallen. 12 min 2 is 10, dus ik ben in mijn proces al 10 kilo afgevallen. Die 2 kilo haal ik zo weer in, zodat het al snel 3 kilo wordt én meer.

OMGAAN MET TERUGVAL
Een terugval hebben kan bij uitstek die onzichtbare struikeldraden van de alles of niets gedachte doen spannen op je weg voorwaarts. Je kunt dan denken dat je dan “helemaal terug bij af bent”, waardoor je de handdoek in de ring gaat gooien. Je geeft afvallen dus op. Maar dat is uitermate gek om zo te denken. Ik zal dat duidelijk maken met een verhaal. Stel je legt met een maatje een 10 km wandeltocht af over heuvels en bergen. Plotseling struikel je na 5 km en val je letterlijk 3 stappen achteruit. Je hebt dus een terugval. Je staat dan op en schreeuwt uit frustratie vol overtuigd: “Ik ben nu helemaal terug bij af!!!! Laat alles maar zitten!!!!” Je maatje zegt dan heel droog: “Uhh nee…”, en wijst vervolgens heel simpel naar het dal dat kilometers van je vandaan ligt. Het dal dus waar je startpunt begon…5 km geleden! Die 3 stappen achteruit zijn dus zo in te halen. En 1 stapje meer en je hebt weer nieuw succes aangeboord op je (vetverlies)pad voorwaarts. Simpelweg door je gedachten te veranderen.

Gezonde groet,


Mark Jensen

PS. Weet je wat jouw onbewuste gedachtes zijn over afvallen en jezelf? De mens denkt ongeveer 65.000 gedachten per dag en 95% ervan gaan onbewust. Als je steeds je persoonlijk ideale figuur niet kunt krijgen of behouden, is de kans groot dat je eigen gedachten jouw vetverliesproces saboteren. Ik kan je zeker helpen controle te nemen over die gedachten. Mail me graag (info@markjensen.nl) voor een gratis en vrijblijvend gesprek.

Wanneer je gebruikt maakt van onze website ga je akkoord met het plaatsen van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten