Je creëert wat je denkt en wat je denkt is een keuze
Lees bovenstaande titel nog een keer want die bevat hét antwoord op leefsucces. Wat je namelijk denkt bepaalt je gevoel en je gevoel bepaalt dan sterk je doen. En wat je doet bepaalt dan uiteraard de ervaringen in je leven.
Maar als je bijvoorbeeld onbewust van binnen zegt dat je omgeving of situaties of mensen verantwoordelijk zijn voor hoe jij voelt en doet, dan gedraag je wat dat betreft niet volwassen. Je gooit dan namelijk de verantwoordelijkheid voor jouw eigen gedachtewereld overboord. Alsof anderen dan op 1 of andere manier in jouw hoofd kunnen kruipen en jou dan kunnen laten denken en voelen wat zij willen.
Uiteraard kan in uitzonderlijke gevallen bijvoorbeeld een crimineel of tiran jou dwingen tot iets. Maar uiteindelijk hebben ze geen macht over wat je denkt. Zoals een Vietnam veteraan het eens treffend zei: “Ze kunnen ieder bot in je lichaam breken maar alleen jij bepaalt of ze ook jouw geest breken.” Hetzelfde idee hoorde ik ook van joden die de hel van Auschwitz overleefden: “Ze bepaalden álles. Of we leefden of dood moesten. Of we mochten zitten of staan. Maar ze hadden geen controle over wat ik dacht.”
Hoe je het ook wendt of keert: jij bent de baas over wat jij denkt in je hoofd en dus over hoe jij je voelt. En in een land van godzijdank vrede en welvaart ben jij dus ook de baas over de resultaten in je leven. Kijk maar om je heen en naar alle exacte resultaten die je nu hebt. Toeval? Of een exact resultaat van hoe jij dacht in het verleden als volwassene? Of op zijn minst dat veruit de meeste resultaten in jouw leven in het nu kwamen door wat je dacht in het verleden?
Hoe controle nemen over je gedachten en gevoelens?
Je doet wat je weet en als je beter had geweten had je beter gedaan. Je kunt misschien nu weten dat het uitsluitend jij is die de baas is over jouw gedachten, gevoelens en leven. Maar hoe doe je dat dan? Onbewuste negatieve gedachten gaan immers vliegensvlug. Alsof een situatie onmiddellijk tot gevoelens leidt, maar dat is niet zo. Tussen een situatie en jouw gevoelens schuilt altijd 1 ding: je gedachten. Ook angst bijvoorbeeld is uitsluitend dit: een gedachte.
Controlevorm 1 over je gedachten: de BRV-methode
Voor mijzelf en voor mijn emotie-eet cliënten heb ik de BRV-methode ontwikkeld. Mijn eigen eenvoudiger toe te passen versie van ‘cognitieve gedragstherapie’. De B staat voor Bewustwording van wat je onbewust steeds denkt over een situatie door die zwart op wit te noteren. De R staat voor Rechtszaak van de gedachten die je denkt. En de V staat voor Vervanging van de negatieve en ziekmakende gedachten die je steeds dacht.
En er worden meerdere vragen in de Rechtszaak gesteld, maar de allerbelangrijkste is deze: is de gedachte absoluut waar? Punt. Simpelweg deze allereerste vraag van de BRV-methode beantwoorden is al levens veranderend. Deze vraag schud namelijk je (pijnlijke) verleden los van het heden waar je nu in leeft. Deze vraag bevrijdt jou dus van zoveel zelflimiterende en negatieve overtuigingen die ontstonden in het verleden.
Dus pak eens een pen en papier, word even heel stil van binnen en noteer wat je in hemelsnaam onbewust steeds denkt over een aanvankelijk negatieve situatie in je leven? En beantwoord dan dé vraag: is de gedachte absoluut waar? Je denkt de gedachte waarschijnlijk al jaren of decennia, dus die moet dan waar zijn toch??? Of… toch niet?
Controlevorm 2 over je gedachten: zeg: “Weg jij!”
Hoe meer je gaat letten op je gedachten en gevoelens hoe meer je bekwaam geraakt in het sneller doorhebben dat je negatief denkt. Dus daarom mijn voorstel: zeg onmiddellijk “weg jij!” zodra je jezelf betrapt op een negatieve gedachte. Als een zakelijke robot Terminator (gevoelloos maar to the point) zeg je niets anders dan ophoepelen tegen de negatieve gedachte.
En ja, de mens denkt ongeveer 65.000 gedachten onbewust per dag. En ja, een negatieve gedachte over een situatie kan ongeveer 300-1000 keer per dag herhaald worden in het hoofd, zo niet nog meer. En ja, de gevoelsreceptoren in je lichaam zijn letterlijk verslaafd geraakt aan negatief voelen door al die jaren of decennia negatief denken. Dus verwacht niet dat je slechts een paar keer “weg jij!” gaat zeggen op een dag, maar heel vaak. En vooral bij verandering stijgen de negatieve gedachten aanvankelijk flink, want je probeert dan een wild paard van negatieve gedachten in jou ineens te temmen. En dat ‘wilde paard’ in jou gaat dan jou van zijn of haar rug proberen te gooien zodra je positief denkt! Maar daarom ook mijn derde voorstel voor controle nemen over je gedachten:
Controlevorm 3 over je gedachten: zeg keer op keer het positief tegenovergestelde
Bij iedere kleine negatieve gedachte of ding in je leven, denk of spreek dan direct een paar keer het positief tegenovergestelde. Bij ieder groot negatief ding in jouw leven (iets wat jou bijvoorbeeld extreem beangstigt) ‘hersenspoel’ jezelf dan steeds ongeveer 2 minuten lang met het positief tegenovergestelde. Net zolang of net zo vaak totdat die angst en chaos in jou weer liefde en rust zijn geworden van binnen. Net zolang totdat jij je weer veilig voelt.
Na een paar dagen al op die manier jezelf ‘hersenspoelen’ kan een hardnekkig negatieve gedachte al sterk of zelfs geheel niet meer de kop opsteken. En al na 2-3 maanden dagelijkse herhaling van die nieuwe gedachte, kan de nieuwe gedachte zelfs onbewust worden. Je denkt dan die nieuwe gedachte automatisch in die situaties in je leven waar voorheen de gedachte kapotmakend en negatief was.
En ja, controle nemen over je gedachten vraagt flinke mentale inspanning in het nu. Maar niet controle nemen over je gedachten in het nu leidt tot steeds aanhoudende mentale pijn en flinke problemen later. Dus liever de prijs betalen van zware maar gezonde moeite in het nu doen, dan keer op keer de ziekelijke hoofdprijs betalen later van geen moeite in het nu doen.
Conclusie: jouw hoofd, jouw gedachten en dus jouw gevoelens, daden en leven. Het is jij, jij en nog eens jij. Gelukkig!
Gezonde groet,
Mark Jensen
Contact: markjensen.nl of info@markjensen.nl
Mooi verwoord Mark! Thnx voor deze eye-opener.