Waarom zelfacceptatie?!
Dit vroeg ik me lang geleden ook af in mijn leven. In mijn emotie-eet periode bijvoorbeeld kampte ik o.a. met flinke faalangst. Ik hoorde dan toen wel eens iets over het belang van zelfacceptatie, maar dat is toch idioot? Waarom in hemelsnaam toegeven aan je beperkingen, fouten en tekortkomingen?! Dan voel je je toch alleen maar ellendiger? Dit soort vragen en reacties had ik dan in mijn hoofd. Oftewel: verzet ertegen! Maar ja, later leerde ik dat datgene waar je flinke weerstand tegen hebt, bijna altijd dé invalshoek ligt voor persoonlijke groei en verandering.
Rust en kracht via zelfacceptatie
Vertrouw me als ik zeg dat verandering doormaken de wereld van de paradoxen is, de wereld van de schijnbare tegenstellingen dus. Bijvoorbeeld wat je accepteert kan losgelaten worden. Zoals het ‘monster in de kelder knuffelen’. Juist die donkere kelder dus instappen, dat monster gaan opzoeken en zelfs gaan omhelzen. Totale open acceptatie dus van datgene waar je zo bang voor bent. Idiotie toch? Of niet? Want eraan toegeven geeft zo intens veel rust en kracht. Eindelijk geeft men dan namelijk het continue slopende gevecht tegen of vluchten van je angst op, zoals angst voor falen. Men geeft dan met een innerlijke of letterlijke zucht van bevrijding toe. En exact dat geeft juist zoveel rust en kracht. Rust zodat emotie-eten stopt en kracht omdat dan energie ontstaat om weer te gaan focussen op de kick van wat je wél goed deed en de volgende keer wél goed kan gaan.
Maar hoe in hemelsnaam zelfacceptatie leren?
Zo verschrikkelijk vaak heb ik van zelfhulp goeroes en hulpverleners gehoord dat het belangrijk is om jezelf te accepteren. Maar ik heb nauwelijks tot eerder niet te horen gekregen van hen hoe. In hemelsnaam hoe dan? Daarom ben ik daarachter aan gegaan in mijn leven. Ik heb dan ook diverse tips en trucs gevonden om dat voor elkaar te krijgen en zal alvast 4 mooie ervan met je bespreken.
Tip 1 zelfacceptatie: Als jezelf niet accepteren niet werkt, doe wat anders
Einstein zei het het beste: de definitie van idiotie is hetzelfde doen maar wel steeds een ander resultaat verwachten. Waarom in hemelsnaam dus doorgaan met zelfafwijzing als de kosten ervan te hoog zijn? Als er uiteindelijk steeds geen beloningen tegenover staan maar eerder juist ellende, zoals het dagelijkse terreur van stress en emotie-eten. Kortom: accepteer jezelf. Geef toe aan jezelf, aan wie en wat je bent. Aan je kracht maar ook juist aan je feilbaarheden, dus gevoelsmatig aan je blunders en fouten. Want ze zijn allemaal onderdeel van jou in de realiteit, dus waarom die ontkennen? Een mooi antwoord op geconfronteerd worden met je ‘tekortkomingen’ is dit nuchtere en droge antwoord: ‘Jep, dat klopt’. Punt.
Tip 2 zelfacceptatie: Als je beter had geweten had je beter gedaan
Mooie uitspraak toch? Men doet namelijk altijd wat zij weet. En als men beter had geweten had men beter gedaan. Je kunt op je kop gaan staan wat je wilt als je iets niet weet of niets lukt, maar blijkbaar kon je op dat moment in je leven niet beter weten. Maar acceptatie betekent toegeven, niet opgeven. Want als je wel beter weet, doe dan beter. Niet voor een ander, maar voor jezelf. Hoe spannend ook misschien. Het leven tikt namelijk af. Extreme spijt kan of zal later ontstaan als je wel kon maar niet deed wat je wilde.
Tip 3 zelfacceptatie: Je bent al meer dan goed genoeg
Faalangst, perfectionisme en niet durven opkomen voor jezelf hebben allemaal hun wortels in niet goed genoeg denken te zijn. Men snakt dan onbewust steeds naar goedkeuring van henzelf door een ander. Men denkt dan onbewust dat faalangst, perfectionisme en niet opkomen voor jezelf die goedkeuring gaan creëren. Maar als je jezelf niet goedkeurt en niet goed genoeg vindt heb je een bodemloze put van binnen. Die raakt dus nooit gevuld via een ander! Maar wat als ik zeg dat je al goed genoeg bent simpelweg omdat je al geboren bent en dus bestaat als mens. Alleen daarom mag je er al zijn en jezelf dus standaard accepteren. En wat zou er gebeuren als je jezelf ook nog eens waardeert en dus je kracht en pracht omhelst? Dan ben je zelfs méér dan goed genoeg.
Tip 4: zelfacceptatie: Het verleden is voorbij. Je mag altijd met een schone lei opnieuw beginnen
Hoe schaamtevol je gevoelsmatig ook blunderde…het verleden is voorbij. Het verleden is echter alleen voorbij door de gedachten die je besluit te kiezen in het nu, in het heden. Want ben je in het heden via gedachten van rust en kracht, dan pas kun je een prachtige toekomst creëren. Blijf je echter in het heden continue leven met gedachten over een pijnlijk stuk verleden, dan is dat hetzelfde als steeds in de achteruitkijkspiegel kijken van een auto die je bestuurt. Je kijkt dan in het heden niet meer voorwaarts en ongelukken zullen dan uiteraard snel volgen. Macht bevindt zich uitsluitend in het nu, via de gedachten die je exact daar kiest. Dus kies wijs en een pijnlijk stuk verleden is dan voorbij!
Met vriendelijke groet,
Mark Jensen
P.S. Check graag https://markjensen.nl/doorbraakgesprek/. Je vindt bij deze link een eenvoudige maar krachtige test om te weten of je er klaar voor bent om je ideale figuur te gaan halen en emotie-eten te gaan stoppen… voorgoed. En ben je er klaar voor dan kunnen wij een gratis Doorbraakgesprek voeren.